Tempel van Philae |
Aswan- dammen |
Onvoltooide obelisk |
Papyrus- museum |
Tuin van Kitchener |
Vogel- reservaat |
Nubisch Dorp |
Tempel van Philae
Bezoek per motorbootje aan de tempel van Philae, gewijd aan de godin Isis. Philae is het kleinste eilandje in de Nijl, waarop de tempel van Isis rustte. Door de bouw van de eerste stuwdam
overstroomde het eiland jaarlijks. Met de bouw van de nieuwe stuwdam zou het monument geheel in het water verzinken.
Dankzij het Unesco-project werd de tempel afgebroken en herbouwd op het eiland Agilka.
Voorbeelden van koptische vernielzucht en romeinse grafiti "B. MURE STULTUS EST" (B. Mure is zot)
Stuwdammen van Aswan
Plan van de Oude Dam en de Hoge Dam
1. Nassermeer, 2. Hoge Dam (Saad el-Aali), 3. Eiland El-Hesa, 4. Eiland Biga, 5. Eiland Philae,
6. Eiland Agilkia, 7. Eiland Konosso 8. Oude dam (Es-Saad), 9. Eerste cataract
Doorsnede van de Hoge dam
Steenstortingen |
Steenstortingen overgoten met zand |
||
Zand |
Getrild zand |
||
Water (laagste stand / hoogste stand) |
Scherm tegen onderloopsheid |
||
Bezoek aan de oude en nieuwe stuwdam in Aswan. De oude dam werd gebouwd tussen 1898 en 1902. Dankzij deze realisatie konden de lager gelegen vlakten geïrrigeerd worden. Weldra bleek deze onvoldoende te zijn. Daarom werd de nieuwe dam gebouwd, een spectaculaire verwezenlijking van eigentijdse bouwkunst.
De Hoge dam is een politiek antwoord op de enorme bevolkingsexplosie in Egypte die, tussen 1900 en 2000, van 10 miljoen tot 65 miljoen aangroeide (650% in 100 jaar!). Om aan de dreigende hongersnood te verhelpen moest het landbouwareaal drastisch worden opgedreven.
De constructie van een nieuwe dam, (7km stroomopwaarts van de Aswandam, gebouwd in 1902), moest het landbouwareaal met 30% opvoeren en de industrialisering van Egypte mogelijk maken dank zij een hydroelectrische centrale met een vermogen van 10 miljoen kwh/jaar. De breuksteenstuwdam met een volume van 45 miljoen m³ (17 maal het volume van de Grote Piramide), heeft een lengte van 3,6 km, een hoogte van 111m en een breedte van 980m aan de basis en 40m aan de kruin. Aan de constructie werd met 35 duizend man gedurende 10 jaar gewerkt. De dam sluit de Nijl af, hierdoor ontstond het Nassermeer met een waterreserve van 150 miljard m³, een lengte van 500km en een gemiddelde breedte van 20 km.
Niettegenstaande de onbetwistbare economische voordelen zijn aan deze dam een aantal ernstige nadelen verbonden:
- stroomafwaarts van de dam bevat het Nijlwater geen vruchtbaar slib meer, dit bezinkt voor de dam
- het visbestand in de Nijl is merkelijk gedaald
- de landbouwgrond, niet meer uitgewassen door de Nijloverstromingen, vertoont verziltingsverschijnselen
- strategisch is de dam zeer kwetsbaar, bij een aanslag en destructie zou praktisch de volledige Egyptische bevolking omkomen.
Onvoltooide obelisk
Bezoek aan de onvoltooide obelisk en de granietgroeven. Uit de granietgroeven haalden de farao's steenblokken voor hun koninklijke standbeelden en obelisken. In de steengroeven van Aswan kon men de arbeiderstechnieken van de Egyptische steenhouwers en metselaars reconstrueren omdat daar een onafgewerkte obelisk is blijven liggen. Met zijn lengte van 42 m en gewicht van ongeveer 1170 ton zou hij alle andere obelisken hebben overtroffen, ware het niet dat hij barsten vertoonde en men hem daarom niet voltooide.
Papyrusmuseum
Papyrus is een vroege vorm van papier. Het wordt gemaakt van de stengels van de papyrusplant (Cyperus Papyrus) en werd in de oudheid gebruikt om op te schrijven. De tekst werd bewaard als boekrol. Later werd het gebruikelijk om vellen van de rollen te snijden en samen te voegen - hier komt de moderne boekvorm, codex genaamd, uit voort. Het gebruik van papyrus begon 5000 jaar geleden in Egypte (en waarschijnlijk ook in andere plaatsen).
Een aantal lagen, in lange repen gesneden, papyrusstengels werden als een weefwerk op elkaar gelegd, en terwijl ze nog nat zijn samengedrukt. Het kleverige plantensap fungeerde als bindmiddel. Als het blad droog was werd het papyrus oppervlak behandeld met een soort lijm, waardoor de inkt niet ging lopen, en glad gepolijst.
In een droog klimaat zoals dat van Egypte is papyrus goed te bewaren. In een klimaat met een hogere luchtvochtigheid zal papyrus gaan schimmelen.
Daarom zijn de meeste vondsten van papyrus in het woestijnklimaat van het Midden-Oosten gedaan.
In het natte Europa is bijna alle papyrus uit vroeger tijden vergaan.
Papyrusrollen zijn tijdens opgravingen onder andere gevonden in graftombes, huizen en afvalhopen uit de oudheid, en hebben al veel over de geschiedenis van onder andere het oude Egypte en omstreken verteld. De vondsten te Oxyrhynchus bijvoorbeeld vormen een rijke bron van informatie over het dagelijks leven.
(Wikipedia)
Tuin van Kitchener
Na het middagmaal, feloekatocht rond het eiland Elephantina met bezoek aan de tropische plantentuin van Lord Kitchener, een Engels generaal die in 1883 naar Egypte werd gezonden om het Egyptische leger te reorganiseren. Hij vormde een eiland om tot een grote tropische tuin met verschillende Afrikaanse en Aziatische bloemen en planten. Op een heuvel aan de linkeroever prijkt het mausoleum van Aga Khan, de leider van de Ismaëlieten, in roze zandsteen met koepel (niet open voor publiek).
Vogelreservaat
Op weg naar het Nubisch dorp
varen we langs een
vogelreservaat.
De egyptische ornitoloog
kent
de namen van vogels
en planten in acht
verschillende talen.
Hij kan verbluffend
goed
de roep
van de karrekiet
nabootsen:
hij krijgt
onmiddellijk
antwoord
uit het riet.
ralreiger |
zilverreigers |
karrekiet |
Verder hebben we nog volgende vogels gezien: witte reiger, blauwe reiger, nachtkwak, bonte ijsvogel, waterhoen, bijeneter, mangrovereiger, stern, boomklever, ralreiger, de gewone koet en de "peperkoet", sultanreiger,...
... en volgende planten: acacia rubina, mahonie, eucalyptus, banaan, dadel, mimosa, kruidje roer mij niet
... en ook een waterbuffel
Nubisch Dorp
Marie-Jeanne met krokodil
dochter des huizes met popjes
De Nubiërs zijn uiterst gastvrij. We vallen er zomaar binnen met een twintigtal vreemden en we krijgen onmiddellijk thee en mogen rustig rondkijken in hun woning, zonder enige verplichting om iets te kopen. Een echte verademing.
Zicht op de Nijl ...
... vanuit het salon