Vallei der koningen
Sinds de terroristische aanslagen van november 1997 wordt de veiligheid van de toeristen verzekerd door een speciaal opgeleid politiekorps, de "TOURIST POLICE"
Met een treintje rijden we rond in de vallei van het ene naar het andere graf. |
Bij ons eerste bezoek aan de necropolis van Thebe gaan we naar de vallei der Koningen en Koninginnen.
De koninklijke graven zijn uitgehouwen in de rotsen en vertonen prachtige muurschilderingen. Binnenin het graf lag de koning in een sarcofaag van steen en het gezicht van zijn mummie werd bedekt met een gouden masker.
De graven van de koninginnen lijken op de koningsgraven maar zijn eenvoudiger en bescheidener, hun versiering is verfijnder.
Links: via een smal pad en een steile trap tussen de rotsen bereiken we het graf van Toetmes III.
Hieronder de dodentempel van Hatsjepsoet: “Djeser-djeseroe”.
Tempel van Luxor
De tempel van Luxor is gebouwd rond 1500 v. Chr. door Amenothep III en gewijd aan de goden Amon, Moet en Khonsou. De tempel wordt ook wel 'Harem van het Zuiden' genoemd.
De tempel is in 1881 ontdekt door Gaston Maspero. Meer dan een eeuw later ontdekten arbeiders op de binnenplaats een geheime bergplaats met vijf koninklijke beelden uit het Nieuwe Rijk en verder nog een 20-tal beelden van farao's en godheden uit verschillende perioden die nu worden tentoongesteld in het museum van Luxor.
De tempel van Luxor valt op door haar mysterieuze proporties die "de fascinatie van vele architecten, kunstenaars en wetenschappers vanaf de Klassieke Oudheid tot nu hebben opgewekt. Schwaller de Lubicz die Luxor in 1937 bezocht, was overtuigd dat deze eigenaardige asymmetrische structuur juist heel doordacht was. Hij vond bewijs dat de Egyptenaren de tempel hadden opgebouwd volgens zeer verfijnde en samenhangende mathematische principes.
Misschien komt de obelisk aan de ingang van de tempel u bekend voor? Oorspronkelijk stonden er 2 identieke obelisken aan de ingang van de tempel, maar één exemplaar werd in de 19de eeuw naar de Place de la Concorde in Parijs overgebracht. Op de binnenplaats van Ramses II ziet u de Aboe al-Haggag moskee, gewijd aan de gelijknamige sjeik. Het is één van de oudste moskeeën van de stad.
Tempels van Karnak
De tempel van Karnak was vroeger verbonden met de tempel van Luxor via een 2,5 km lange sfinxenlaan. Rond deze twee tempels was de stad Thebe gebouwd.
Hoewel de tempels van Karnak in de 16de eeuw werden ontdekt, vonden pas in 1799 de eerste opgravingen o.l.v. Napoleon plaats. In 1858 groeven de Egyptologen Champollion en Mariette de tempel van Amon op.
De tempel van Karnak is waarschijnlijk ontstaan tijdens het vroege Middenrijk, omstreeks 2000 v. Chr. Hij is gebouwd door Amenothep III en Ramses II.
De tempel van Amon fungeerde vroeger als centrum van de wereld. Vanaf dan richtte elke farao in dit tempelcomplex bouwwerken op als geschenk aan de goddelijke vader Amon. Zo is de tempel uitgegroeid tot een ware tempelstad waarin symmetrie of logische volgorde ontbraken.
Het stripverhaal "De Reizen van Alex" kwam goed van pas om niet verloren te lopen.
We waren sterk onder de indruk van de grote hypostylezaal die door Seti I werd begonnen en werd voltooid door Ramses II. Ze bestaat uit kolossale zuilen met papyruskapiteel en in het midden heeft ze een processiegang. Een Egyptische hypostylezaal stelt een heilige tuin voor waarin de zuilen bomen voorstellen.
Per koets door Luxor
Wij rijden met een paardenkoets, maar de egyptenaren zelf rijden meestal met een ezelskarretje. |
Als ze terugkomen van het veld, met gras voor hun schapen en geiten, knabbelen ze aan grote stengels suikerriet. |