DAG 1 : vrijdag BRUSSEL - KAIRO
Vertrek vanuit Brussel naar Kaïro. Bij uw aankomst in Kaïro, onthaal door de lokale correspondent. Transfer naar uw hotel. Verwelkoming en installatie. Overnachting in uw hotel.
DAG 2 : zaterdag GIZA - MEMPHIS - SAKKARAH
Na het ontbijt, bezoek aan de wereldberoemde piramiden van Giza: Cheops. Chefren en Mykerinos, gelegen op een uitgestrekt plateau aan de westelijke woestijnrand. De piramiden dateren van ongeveer 2500 v. Chr. en zijn de graven van de farao's uit de 4de dynastie. De piramides zijn het belangrijkste en ook het meest indrukwekkende onderdeel van een gans necropoliscomplex. De grootste piramide is die van Cheops met een meesterlijk interieur. De piramide van Chefren is te herkennen aan haar witte punt, die een overblijfsel is van een kalklaag die de piramide oorspronkelijk bedekte. Bij deze piramide hoort ook de bekende sfinx, de leeuw met het mensenhoofd, die de god Chefren voorstelt. De kleinste piramide is die van Mykerinos. Bezoek aan een grafkamer.
Na de lunch, uitstap naar de overblijfselen van de oude stad Memphis: naar o.a. de palmentuin waarin het beeld van Ramses II en de albasten sfinx staan. Alhoewel Memphis nooit hoofdstad is geweest, was de stad wel voortdurend het centrum van het land. Tot 389 kende deze stad een grote welvaart, daarna werd ze verwoest door de Oost-Romeinse keizer Theodosius.
Bezoek in Sakkarah aan de piramide van koning Djoser, gebouwd door de geniale architect Imhotep. Sakkarah is, naast Giza, de belangrijkste necropolis van Memphis. De trappenpiramide van Djoser dateert van vóór 2500 v. Chr. en is daarmee het oudste gebouw van Egypte. Oorspronkelijk had het graf de vorm van een mastaba. Het graf werd herhaaldelijk veranderd: verschillende mastaba's werden op elkaar gestapeld. Vandaar de zes terrassen of trappen van de piramide.
Diner en overnachting in het hotel.
DAG 3 : zondag KAIRO - LUXOR
Kaïro, de bruisende stad met schitterende paleizen en prachtige moskeeën.
Na het ontbijt, bezoek aan het Kunsthistorisch Museum met zijn omvangrijke kunstschatten uit het Oude Egypte. Het museum, gesticht op het einde van de 19de eeuw door Franse archeologen, heeft een enorme rijkdom aan voorwerpen uit de tijd van de farao's. De chronologische opstelling laat toe de evolutie van de Egyptische kunst te volgen. Het hoogtepunt van de collectie is en blijft de schat van Toetanchamon, ontdekt in 1922 door Howard Carter.
In de namiddag, bezoek aan de Citadel, gebouwd tussen 1167 en 1207 door Saladin op de Mokattamheuvel. Tot eind 14de eeuw was de Citadel een oninneembare islamitische vesting. In 1825 werd de Citadel door een explosie verwoest. Op die plaats bouwde Mohammed Ali in 1830 een verfijnde albasten moskee: de moskee van Mohammed Ali. Het bouwwerk domineert nog steeds de stad en biedt een prachtig panoramisch zicht op Kaïro, de Nijl en de piramiden van Giza.
Bezoek aan het Coptische Oude Kaïro.
Bezoek aan de St.-Sergiuskerk waarvan de fundamenten dateren uit de 4de eeuw, maar in de 11de eeuw herbouwd. Onder de kerk is een crypte waar Maria en Jozef zouden hebben geschuild tijdens de vlucht naar Egypte.
Het is een bedevaartsoord, dat de naam van de heiligen Sergius en Bacchus draagt, soldatenmartelaars tijdens de regering van keizer Maximilianus.
De El Moeallakakerk - ook wel de hangende kerk genoemd - is gewijd aan de Heilige Maagd en gebouwd rond het jaar 300. Twee torens van het oude Romeinse fort, overdekt met palmbomen en stenen, vormen de basis, vandaar de naam 'Moeallaka' ('de hangende').
Om de dag af te sluiten volgt een wandeling doorheen de souks van Khan El Khalili. Drukke straten met juweliers, kopersmeden, tapijtenverkopers, kruidenwinkels, ...
Binnenlandse vlucht vanuit Kaïro naar Luxor. Inscheping aan boord van uw schip voor de Nijlcruise.
Avondmaal en overnachting aan boord te Luxor.
DAG 4 : maandag LUXOR - ESNA - EDFOE
Ontbijt aan boord van het schip, gevolgd door een bezoek aan de tempels van Luxor en Karnak.
De tempel van Luxor is gebouwd rond 1500 v. Chr. door Amenothep III en gewijd aan de goden Amon, Moet en Khonsou. De tempel wordt ook wel 'Harem van het Zuiden' genoemd.
De tempel is in 1881 ontdekt door Gaston Maspero. Meer dan een eeuw later ontdekten arbeiders op de binnenplaats een geheime bergplaats met vijf koninklijke beelden uit het Nieuwe Rijk en verder nog een 20-tal beelden van farao's en godheden uit verschillende perioden die nu worden tentoongesteld in het museum van Luxor.
De tempel van Luxor valt op door haar mysterieuze proporties die "de fascinatie van vele architecten, kunstenaars en wetenschappers vanaf de Klassieke Oudheid tot nu hebben opgewekt. Schwaller de Lubicz die Luxor in 1937 bezocht, was overtuigd dat deze eigenaardige asymmetrische structuur juist heel doordacht was. Hij vond bewijs dat de Egyptenaren de tempel hadden opgebouwd volgens zeer verfijnde en samenhangende mathematische principes.
Misschien komt de obelisk aan de ingang van de tempel u bekend voor? Oorspronkelijk stonden er 2 identieke obelisken aan de ingang van de tempel, maar één exemplaar werd in de 19de eeuw naar de Place de la Concorde in Parijs overgebracht. Op de binnenplaats van Ramses II ziet u de Aboe al-Haggag moskee, gewijd aan de gelijknamige sjeik. Het is één van de oudste moskeeën van de stad.
De tempel van Karnak was vroeger verbonden met de tempel van Luxor via een 2,5 km lange sfinxenlaan. Rond deze twee tempels was de stad Thebe gebouwd.
Hoewel de tempels van Karnak in de 16de eeuw werden ontdekt, vonden pas in 1799 de eerste opgravingen o.l.v. Napoleon plaats. In 1858 groeven de Egyptologen Champollion en Mariette de tempel van Amon op. De tempel van Karnak is waarschijnlijk ontstaan tijdens het vroege Middenrijk, omstreeks 2000 v. Chr. Hij is gebouwd door Amenothep III en Ramses II. De tempel van Amon fungeerde vroeger als centrum van de wereld. Vanaf dan richtte elke farao in dit tempelcomplex bouwwerken op als geschenk aan de goddelijke vader Amon. Zo is de tempel uitgegroeid tot een ware tempelstad waarin symmetrie of logische volgorde ontbraken. Zeker een bezoek waard is de grote hypostylezaal die door Seti I werd begonnen en werd voltooid door Ramses II. Ze bestaat uit kolossale zuilen met papyruskapiteel en in het midden heeft ze een processiegang. Een Egyptische hypostylezaal stelt een heilige tuin voor waarin de zuilen bomen voorstellen.
Na de lunch, eerste bezoek aan de necropolis van Thebe.
De weg die voert naar de beroemde rotsgraven van koningen, koninginnen en edelen, op de westelijke Nijloever, wordt bewaakt door de befaamde Kolossen van Memnon. Ze stellen Amenhotep III voor. De beelden staan er nu wat eenzaam bij, maar oorspronkelijk stonden ze voor de pyloon van een enorme tempel.
Bezoek aan de verschillende graven in de Vallei der Koningen en Koninginnen. De koninklijke graven zijn uitgehouwen in de rotsen en vertonen prachtige muurschilderingen. Binnenin het graf lag de koning in een sarcofaag van steen en het gezicht van zijn mummie werd bedekt met een gouden masker. De graven van de koninginnen lijken op de koningsgraven maar zijn eenvoudiger en bescheidener, hun versiering is verfijnder.
De tempel van Hatsjepsoet in de Deir al-Bahari vallei is een half in de rotsen uitgehouwen graftempel die veel gelijkenissen vertoont met de naburige tempel van Mentoehotep, want de opzet van de terrassen en portieken werd van deze tempel overgenomen.
Op het tweede terras kunnen de noordelijke geboortekamer en de zogenaamde Poentzaal door hun reliëfs als hoogtepunten van deze tempel worden beschouwd.
Mogelijkheid tot een facultatieve koetsentocht door Luxor.
Avondmaal en overnachting aan boord te Luxor.
DAG 5 : dinsdag EDFOE - KOM OMBO - ASWAN
Na het ontbijt, bezoek aan de tempel van Horus te Edfoe .
Per koets bereikt u de tempel van Edfoe, één van de best bewaarde in Egypte.
Deze Ptolemaeïsche tempel is gewijd aan de god Horus en bekend om zijn koninklijke valken die de ingangen bewaken.
De bouw van de tempel is begonnen in 237 v. Chr. onder Ptolemaeus III. Pas 180 jaar later werd hij voltooid. Binnenplaats, portieken en zalen bevinden zich nog steeds op dezelfde plaats als toen de goden er werden vereerd.
Middagmaal aan boord. Afvaart naar Kom Ombo voor een bezoek aan de tempel.
Gelegen op een heuvel aan de Nijl staat de betoverende dubbele tempel van Kom Ombo. Nadat de tempel was verlaten door de priesters, werd hij helemaal onder het zand bedekt. Aan de kleur van de steen kan men het niveau van verzanding in het interieur zien. De Kopten die hier hebben gewoond, hebben een aantal reliëfs vernietigd. Later diende het gebouw als steengroeve.
Daarenboven kwam nog dat de Nijl een gedeelte van het oude terras van de tempel heeft weggespoeld. Het linker gedeelte van de tempel is gewijd aan de god Haroeris (sperwer) en het rechter gedeelte aan de god Sobek (krokodil). De dualiteit van de tempel vindt u terug in de dubbele ingang, een dubbel altaar en een reeks dubbele deuren.
Afvaart naar Aswan. Avondmaal en overnachting aan boord te Aswan.
DAG 6 : woensdag ASWAN
Na het ontbijt, bezoek per motorbootje aan de tempel van Philae, gewijd aan de godin Isis. Philae is het kleinste eilandje in de Nijl, waarop de tempel van Isis rustte. Door de bouw van de eerste stuwdam overstroomde het eiland jaarlijks. Met de bouw van de nieuwe stuwdam zou het monument geheel in het water verzinken.
Dankzij het Unesco-project werd de tempel afgebroken en herbouwd op het eiland Agilka.
Bezoek aan de oude en nieuwe stuwdam in Aswan. De oude dam werd gebouwd tussen 1898 en 1902. Dankzij deze realisatie konden de lager gelegen vlakten geïrrigeerd worden. Weldra bleek deze onvoldoende te zijn. Daarom werd de nieuwe dam gebouwd, een spectaculaire verwezenlijking van eigentijdse bouwkunst.
Bezoek aan de onafgewerkte obelisk en de granietgroeven. Uit de granietgroeven haalden de farao's steenblokken voor hun koninklijke standbeelden en obelisken. In de steengroeven van Aswan kon men de arbeiderstechnieken van de Egyptische steenhouwers en metselaars reconstrueren omdat daar een onafgewerkte obelisk is blijven liggen. Met zijn lengte van 42 m en gewicht van ongeveer 1170 ton zou hij alle andere obelisken hebben overtroffen, ware het niet dat hij barsten vertoonde en men hem daarom niet voltooide.
Na het middagmaal, feloekatocht rond het eiland Elephantina met bezoek aan de tropische plantentuin van Lord Kitchener, een Engels generaal die in 1883 naar Egypte werd gezonden om het Egyptische leger te reorganiseren. Hij vormde een eiland om tot een grote tropische tuin met verschillende Afrikaanse en Aziatische bloemen en planten. Op een heuvel aan de linkeroever prijkt het mausoleum van Aga Khan, de leider van de Ismaëlieten, in roze zandsteen met koepel (niet open voor publiek).
Facultatief bezoek aan het Nubisch dorp met mogelijkheid tot bezoek aan het vogelreservaat.
Mogelijkheid tot het bijwonen van het klank- en lichtspel te Philae.
Avondmaal en overnachting aan boord te Aswan.
DAG 7 : donderdag ASWAN - KOM OMBO - EDFOE - ESNA
In de vroege ochtend facultatieve uitstap naar Aboe Simbel, één van de meest indrukwekkende tempels uit het Oude Egypte, gebouwd door Ramses II. Voor de grote tempel zitten vier indrukwekkende figuren die de farao Ramses II voorstellen. Ze zijn maar liefst 20 m hoog en zijn vergezeld door hun familie die er als dwergen bijstaan. De kleinere tempel is gewijd aan Hathor, gebouwd door Ramses II voor koningin Nefertari. Deze tempel heeft een voorgevel met zes - uit de rots gehouwen - kolosbeelden. Onder leiding van de Unesco heeft men de twee rotstempels in blokken gezaagd en 65 m hogerop en 180 m noordwaarts weer in elkaar gezet. De verhuizing duurde van 1963 tot 1966. De plaats waar de tempels eerst stonden, aan de voet van de helling aan de Nijl, zou namelijk helemaal onder water komen te staan na de bouw van de nieuwe dam.
Na de lunch, afvaart naar Esna, terwijl u kunt genieten van de fauna en flora langs de oevers van de Nijl. Vrije namiddag aan boord.
Avondmaal en overnachting aan boord te Esna.
DAG 8 : vrijdag ESNA - LUXOR
Na het ontbijt, bezoek aan de tempel van Esna (tempel van Phnom) uit de Ptolemeïsche en de Romeinse tijd. De tempel is gewijd aan de god Phnom met de ramskop die aan het begin der tijden op zijn pottenbakkersschijf de mensheid maakte uit het slib van de Nijl. De afbeeldingen in de hypostylezaal dateren van de Grieks-Romeinse tijd en gaan tot aan de regering van Decius in het jaar 250. Let u er even op dat de 24 zuilen verschillende bloemkapitelen hebben, terwijl de schachten een verslag geven van de drie belangrijkste feesten van de stad.
Afvaart van Esna naar Luxor. Bij aankomst te Luxor, lunch aan boord van het schip.
Na de lunch, tweede bezoek aan de Westbank.
Bezoek aan de vallei der Nobelen. Op de kale heuvels van de bergen ontstond een enorme dodenstad voor de Nobelen. In de graven zijn vooral de landbouw, schitterende banketten en aangename boottochten afgebeeld, maar ook ontroerende begrafenisprocessies.
Bezoek aan Deir El Medina. Dit kunstenaarsdorp kent een kleine Ptolemaeische tempel, die later werd omgevormd tot een klooster. De tempel, omringd door een kleitegelmuur, ligt tegen een steile rots en was gewijd aan de godinnen Hathor en Maat. De berghelling ten westen van het dorp werd de grafheuvel van de kunstenaars.
Bezoek aan de vallei der Apen.
De vallei is gesitueerd vlakbij de vallei van de koningen, ongeveer 2,5 km in de woestijn. Uw kunt daar twee belangrijke graftomben bewonderen: de tombe van Amon Hotep III en die van koning Ay, opvolger van Toetankhamon. Ver van het massatoerisme, ze zijn uniek voor de versieringen op de wanden die het volledige boek van de Apen bevatten. Vandaar de naam van de vallei, genoemd naar de afbeeldingen van de 12 apen.
Facultatief klank- en lichtspel te Karnak.
Avondmaal en overnachting aan boord te Luxor.
DAG 9 : zaterdag LUXOR - ABYDOS - DENDERA - LUXOR
Na het ontbijt, vertrek per bus naar Abydos. Deze site wordt beschouwd als de oudste en meest gekende dodenstad uit Egypte. Dit oude 'pelgrimsoord herbergt o.a. de tempel van Sethi I, die van Ramses II en het Osireion en is één van de minst druk bezochte sites in Egypte.
Abydos was het hart van de cultus rond Osiris, de Egyptische god van de dood. Volgens de mythologie was het hier dat het hoofd van Osiris, de god der goden, werd begraven. Sinds het begin van de geschiedenis der farao's was Abydos een belangrijk religieus centrum.
De verering van Osiris, in wie ieder zijn hoop op het eeuwige leven stelde, maakte dat Abydos zich ontwikkelde tot een belangrijke bedevaartsplaats. Opgravingen hebben aangetoond dat hier de laatste farao's van het predynastieke tijdperk liggen (rond 3000 v. Chr.). De belangrijkste bezienswaardigheden in Abydos zijn de tempels van Sethi I met enkele bijzonder mooie reliëfs uit het Nieuwe Rijk en de tempel van Ramses II.
Lunchpakket onderweg van Abydos naar Dendera.
Bezoek aan de tempel van Dendera, gewijd aan Hathor, godin van de liefde en de vreugde. Het gigantische gebouw dateert uit de tijd van de laatste Ptolemaeën en Romeinen. In de hypostylezaal zijn de pilaren versierd met het gezicht van Hathor. Naast de vele kapellen en zalen zijn er ook talrijke crypten aanwezig.
Terugkeer naar Luxor voor uw avondmaal en overnachting aan boord te Luxor.
DAG 10 : zondag LUXOR - BRUSSEL
Na het ontbijt, ontscheping en transfer naar de luchthaven van Luxor. Terugvlucht naar Brussel.